Populizmus - fogalom magyarázat

Populizmus alatt mi azt a jelenséget értjük, amikor egy politikai szereplő (párt, kormány, politikus stb...) a közjóval szemben saját népszerűségét helyezi előbbre, és nem olyan politikát folytat, amit valójában a társadalom érdekének tart, hanem olyat, amiről azt gondolja, hogy nagyobb népszerűséget eredményez.

Ebből következik, hogy a populizmus létezésének oka az a tény, hogy a társadalmak nem mindig tudják felismerni a saját, valódi érdekeiket. Másképpen, ha egy társadalom mindig tudná, hogy mik a valós érdekei, akkor abban a társadalomban nem lenne értelme a populista politizálásnak, mert ott a közjót szolgáló politika a legnépszerűbb politika is lenne egyben.

Természetesen, ilyen társadalom nem létezik, mint ahogy olyan ember sem, aki mindig helyesen dönt. Vannak azonban olyan társadalmak, amelyek nagyon, és olyanok, amelyek kevésbé fogékonyak a populizmusra. Ez attól függ, hogy hol, mennyire racionális a politikai kultúra. Minél inkább az értelem dominál az érzelemmel szemben az egyes emberek politikai döntéseinél, annál nehezebben téríthető el a társadalom a valódi érdekeitől.

JAVASLATTÉTEL A SZÖVEG MÓDOSÍTÁSÁRA
JAVASLATTÉTEL ÚJ LINK BESZÚRÁSÁRA VAGY MEGLÉVŐ LINK MÓDOSÍTÁSÁRA