A politikai kultúra fogalma
A szöveg első verziója Miskolczy Zoltán javaslata alapján jött létre ekkor: 2016.08.23.
A legutóbbi módosítás Hárosi Henrietta javaslata alapján történt ekkor: 2024.01.14.

A Magyar Organizátor Társaság munkájának legfontosabb fogalma a politikai kultúra; ennek fejlesztésére jött létre. A politikai kultúra elégtelenségében látjuk a legtöbb társadalmi probléma forrását, és fejlesztésében a sikeres társadalom, a magasabb általános életminőség lehetőségét.

Fontos tehát rögzítenünk, hogy mit értünk mi ez alatt a fogalom alatt. A politikai kultúra a társadalomban élő egyénben összegyűlt azon szellemi tényezők összessége, amelyek meghatározzák, hogy milyen hatékonysággal képes felismerni a társadalom valós érdekeit az egyes döntési helyzetekben.

Ide tartoznak a tudatos vagy tudat alatti tapasztalatok, érzések, olvasmány élmények, tanulmányok, szocializációs minták, társadalmi helyzetből következő előítéletek és még sok egyéb. Minden, ami hatással van a mérlegelési képességre.

Politikai kultúrája az egyénnek és a társadalomnak van. A társadalom politikai kultúrája az azt alkotó egyének politikai kultúrájának az összessége.

Egy társadalom politikai kultúrája fejlett, ha többségében tudatos, politikai kérdésekben racionálisan mérlegelő egyének alkotják. Az ilyen társadalom nehezen manipulálható, akár külső ellenség, akár belső ellenérdekelt erők - például populisták - által. Sok ország rendelkezik fejlett politikai kultúrájú társadalommal. Ezeket általában arról lehet megismerni, hogy magas életszínvonalat tudnak biztosítani polgáraik számára. Ezzel szemben a fejletlen politikai kultúrájú társadalmak a lehetőségeikhez képest alul teljesítenek; ezekben sokszor még akkor is alacsony az életszínvonal, ha az ország valami különleges jóléti forrással, például ásványvagyonnal rendelkezik. Az ilyen társadalmak tagjai kevéssé tudatosak, politikai döntéseiket főleg érzelmi alapon hozzák, így könnyen manipulálhatók, egymás ellen fordíthatók. Ebből adódóan erőforrásaikat gyakran valamilyen külső vagy belső hatalmi kör gazdagítására pazarolják.

JAVASLATTÉTEL A SZÖVEG MÓDOSÍTÁSÁRA
JAVASLATTÉTEL ÚJ LINK BESZÚRÁSÁRA VAGY MEGLÉVŐ LINK MÓDOSÍTÁSÁRA


EDDIG BENYÚJTOTT MÓDOSÍTÁSI JAVASLATOK ▼
Hárosi Henrietta szöveg módosítási javaslata, benyújtva 2023.12.08. 16:58-kor, nyelvtani vagy nyelvhelyességi okból. Már elfogadásra és végrehajtásra került.
Miskolczy Zoltán szöveg módosítási javaslata, benyújtva 2023.08.16. 22:50-kor, kifejezés racionalizálási okból. Már elfogadásra és végrehajtásra került.
III. Richárd szöveg módosítási javaslata, benyújtva 2023.03.04. 00:38-kor, tartalmi okból. Már elfogadásra és végrehajtásra került.
III. Richárd szöveg módosítási javaslata, benyújtva 2023.02.24. 23:50-kor, tartalmi okból. Már elfogadásra és végrehajtásra került.
III. Richárd szöveg módosítási javaslata, benyújtva 2023.02.18. 21:09-kor, kifejezés racionalizálási okból. Már elfogadásra és végrehajtásra került.
III. Richárd szöveg módosítási javaslata, benyújtva 2023.02.18. 15:33-kor, kifejezés racionalizálási okból. Már elfogadásra és végrehajtásra került.
Lovász Dénes szöveg módosítási javaslata, benyújtva 2018.03.06. 23:46-kor, tartalmi okból. Már elfogadásra és végrehajtásra került.